Sunday, August 14, 2011

Upgrade X8 to android 2.3.5 Gingerbread

Disebabkan ada yang bertanya macam mana nak upgrade to 2.3.5 Gingerbread, so i buat tutorial ni..Cara nak upgrade sama je macam upgrade from 2.1 to 2.2 which are:
1)Rooting [SINI]
2)xRecovery [SINI]
3)ROM [SINI]

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

INSTALL 2.3.5 GINGERBREAD

1) To those who already upgrade from 2.1 to 2.2, apa yang u olls perlu lakukan hanya download link ni.[SINI]
2) Rename fail kepada update.zip..JANGAN extract file..just RENAME ok..
3) Move fail to SD..
4) Masuk dalam xRecovery mode dan install update.zip
5) Finish install pilih full wipe and phone akan restart sendiri..

Tu je step yang perlu u olls lakukan if u olls alr upgrade ur phone to 2.2..

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

ATTENTION!!!

Jangan lupa untuk back up phone anda sebelum upgrade to 2.3.5 ok..

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Bagi yang nk terus upgrade from 2.1 to 2.3..sila refer pada three steps above..tp cara nk install rom tu sila ikut cara di atas..Jangan ikut cara untuk install floyo 0.25 k..

CREDIT: Pamy Chumy and Soleehen D

18 comments:

adnan88nan said...

alamak.....hp i da rosak la......i ikut cara floyo tu...kt youtube......aduh...........

zXura said...

so mcm mane?try betulkan balik guna seus..

NoRa said...

kalau nk upgrade dr 2.1 ke 2.2, masuk xRecovery n pilih restore & backup...kalau nk upgrade 2.1 trus ke 2.3 masuk xrecovery n pilih install update.zip...betul x pemahaman sy ni? pastu, ape beza kedua2 step ni?...

zXura said...

betol lah 2..ade certain roms yg x leh nk guna cara restore 2..2 yg guna cara update..

NoRa said...

2.3.5 Gingerbread.Sorry, the file link that you requested is not valid lah pulak..klu dload dr tempat lain bleh ke?

zXura said...

boleh je download dr tmpt len

Anonymous said...

sume level da follow tp bile nk follow reboot hp n pilih install update.zip..tetbe skrin kat bwh ckp installation aborted..mcm mane tu

zXura said...

try download blik fail update.zip 2..

nick said...

sy da root hf sy..... ok finish....tp y herannye knp xley nk install xrecover..... kak zxura.... help me..... ke sy slh buat...ke ad mde len lg y ptut d buat....?

zXura said...

myb slh wat kot..nk reply kt cni x tau tang mane yg slh 2..add lah kt fb..

Anonymous said...

Urm... Ape keistimewaan kalo dh upgrade ?

zXura said...

boleh move apps g sd card..

nick said...

Kak tau x cmne nk upgrade honeycomb?

nick said...

Kak tau x cmne nk upgrade honeycomb?

Raja Shah said...

w8 walkman boleh tak upgrade 2.3 gingerbread ?

Raja Shah said...

harap harap boleh :)

Anonymous said...

link 2.3.5 kat atas tak boleh bukak. kat mane lagi boleh download ye?

Anonymous said...

Kiranya nak upgrade to 2.3.5 pun still kena root dan xrecovery lah?