Friday, August 5, 2011

Upgrade X8 to android 2.2 [part2]

Untuk part 2 ni, i akan ajar macam mana cara nak install xrecovery dalam phone u olls..tp sebelum install xrecovery ni sila root dulu phone u olls..boleh tengok [SINI]cara nak root phone.. Tujuan kita install xrecovery ni so that kita boleh tukar original roms ke roms lain..macam i skrg ni i pakai floyo rom..memang cun gila..nanti i upload pic phone i tu(poyo je)..hehe..Jom start.. Sebelum i terlupa, sila pastikan memory u olls lebih drpd 500MB untuk install xrecovery ni k..

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

XRECOVERY

1) Download xrecovery mini beta 0.1...extract kemudian letakkan dalam satu folder dan namakan sebagai "xperia x8". [Click Here]

2) Download "Root Explorer". [Click Here]

3) Next, copy folder "xrecovery" and root explorer tadi ke dalam sd card. Letak dalam satu folder dan
    namakan sebagai 'PB'

4) Open ur file manager seperti astro file manager..cari root explorer yang u olls da copy
     dalam folder PB tu dan install.

5) Then, open root explorer tu dan cari folder "xperia x8" yang u olls da buat awal-awal tadi
    dalam sd card > xperia x8 .Copy 3 things dalam tu {busybox-chargemon xrecovery} dengan cara multi
    select (tekan butang menu) ke dalam folder >system >bin folder. Kalau die tulis protected, cari  
    kotak R/W and click W so that die tukar from R to W.

6) So, da siap lah install xrecovery. Untuk menggunakan xrecovery tersebut sila restart balik phone and then
    bila keluar tulisan "sony ericsson" press button back banyak2 kali sampai die keluar pic macam bawah ni.
    Tu maknanya u olls da berjaya install xrecovery ni.  

Use volume button for choosing and home button for enter....dan macam biasa untuk patah baliku olls just press back button.


++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++


BACK UP

Selesai install xrecovery, buka xrecovery dan pilih backup and restore>backup...pastikan memori u olls ada dalam 500 mb...sangat penting.

Finish back up, find ur back up folder in xRecovery/backup folder..copy this folder to ur pc so that if something happened on ur phone u can restore ur back up files.

21 comments:

alepridz said...

wah semakin maju zura blogging sekarang..... hehe... gud job.. siap ada tutorial lagi....

jom join GIVE AWAY aku... itupun kalau tak keberatan... ^^


http://www.alepridz.com/2011/08/giveaway-cookies-alepridz.html

zXura said...

time boring2 boleh lah wat tutorial..hehe..

Anonymous said...

nak cari kotak R/W tu katne?

zXura said...

kat atas blah kanan..2 klu die kate cannot copy files..kotak r/o rasenye..tp klu boleh paste x pyah tkan kotak 2..

Anonymous said...

salam zXura..

ape yek supplier yg sah untuk sony ericsson..dan dikedai jual henfon yg manakah yang memang pasti die amek fon dari supplier sony yg sah..tengkiu

nuox said...

xjadi la... camne ek.... smpi step 5 da pning...

zXura said...

step 5 2 ape yg pening?bley gune x multitouch 2?

Anonymous said...

dah kopi tapi lepas restart tak dapat masuk oic tu cam ne?><

zXura said...

x dpt msuk oic??

Anonymous said...

open file manager yg satu ? confused ah .. huhuh

zXura said...

awk ade file manager x?klu xde tlg install dlu from market..cntoh mcm astro file manager..klu ade application installer pun boleh gak..yg penting boleh xplore sd..app installer kotak2 yg kaler oren 2..pkai 2 pun bley..klik je ctu then install root explorer..klu xde download dr market..

mel said...

kat ner nak paste 3 item tu? cari folder system takde pon...

zXura said...

kat sd card..

Anonymous said...

yang ini sy xphn"Then, open root explorer tu dan cari folder "xperia x8" yang u olls da buat awal-awal tadi
dalam sd card > xperia x8 .Copy 3 things dalam tu {busybox-chargemon xrecovery} dengan cara multi
select (tekan butang menu) ke dalam folder >system >bin folder. Kalau die tulis protected, cari
kotak R/W and click W so that die tukar from R to W."folder xperia x8 2 buat kat destop ke wk lam sd card?

Anonymous said...

mase download xrecovery mini beta 0.1 lpas extrac buat folder xperia x8 2 lam sd card ke d destop pc?

zXura said...

wat folder kat pc then copy ke sd..

hAzIm said...
This comment has been removed by the author.
hAzIm said...

asal lpas paste tiga2 file tu x de dlam bin folder

Anonymous said...

file system 2 dlm sd card ke dlm phone memory???

Anonymous said...

file yang dibagi ade sesetengah xbleh bukak.....

tolong,saya nak update x8 saya...
email:
acikame.ley@gmail.com

Zheng junxai5 said...

zhengjx20160525
rolex watches
coach outlet store online
louis vuitton outlet
coach outlet
toms shoes outlet online
gucci bags
michael kors outlet
christian louboutin shoes
michael kors outlet
true religion sale
hollister clearance
ralph lauren
coach outlet store online clearances
adidas factory outlet
nike store
beats by dr dre
louis vuitton purses
ray bans
instyler
coach factory outlet
christian louboutin sale
coach factory outlet online
ray ban eyeglasses
true religion jeans
louis vuitton purses
kobe shoes
jordan 3 powder blue
coach outlet online
retro jordans 13
kate spade handbags
louis vuitton
adidas originals store
michael kors handbags
nike air max uk
true religion jeans
ralph lauren outlet
michael kors outlet clearance
michael kors outlet clearance
cheap oakleys
kobe 8